tostada (krupava tortila) s kurecim masem syrem a salsou |
Chilli - je vsudypritomne. Vedela jsem, ze je v Mexiku oblibene, ale rozhodne ne, v takove mire. Je to spis jako posedlost a kdybych nevidela par maminek kojit deti z prsou, klidne bych se vsadila, ze timto korenim krmi i miminka. Tezko budete v mexiku hledat nejaky pokrm, v kterem chilli neni, at uz je to uvarena ryze,brambory nebo masova smes. S chilli se ale take ji napriklad cerstve nakrajene ovoce jako mango,ananas,jablko nebo banan. O tom, ze pivo bez chilli pro mexicany neni pivo, jsem uz psala a rozebirat to dale nebudu, nebot jeste ted se mi dela spatne, kdyz si vzpomenu na svou prvni a zaroven posledni ochutnavku. Chilli je take nejcastejsi prichut chipsu, susenek, lizatek, bonbonu, nebo zmrzliny. Dokonce jsem byla svedkem toho, ze nejake dite pri oslave narozenin omylem roztrhlo pytlik s chili praskem, ktery je urceny k tomu, aby se do nej namacelo lizatko. Dite nevahalo a okamzite lehlo na zem a zacalo rozsypany cerveny prasek lizat z chodniku. Asi mi tu neco unika:) Snazila jsem se vsem chilli pochoutkam prijit na kloub, ale vzdy to skonci stejne..vyplivnutim do kose. Takze si kupuji ovoce, pivo i mlecne koktejly bez chilli a na udivene vyrazy prodavacek ¨co ze jsem to za cloveka¨, si hold musim zvyknout:))
Fazole - se ji podobne jako tortily ji temer ke vsemu. V podobe rozemlete kase se serviruji jak k vajickum na snidani, ci k ryzi nebo testovinam k hlavnim jidlu.
Mole - je typicka mexicka omacka, kterou najdete snad ve vsech pruvodcich na prvnim miste. Pochazi uz od indianu a zakladem jsou chilli papricky, nekdy az 10 druhu najednou. Ostatni suroviny hodne zalezi na samotne kucharce. Nejcasteji se podava s ryzi a kurecim ci mletym masem a samozrejme tortilou. Vyhlasenym mole je tzv. mole Poblano (odvozeno od mesta Puebla), ktere je kombinaci chilli a cokolady.
Sopa Azteka - opravdu vyborna mistni polevka, kterou musim doporucit. V podstate je to vyvar z rajcat kterym se polevaji nudle z tortily. Pridava se citron, smetana,syr a je to fakt dobrota.
Nachos - neco jako kukuricne chipsy, ktere se podavaji se syrovou omackou a jalapeno paprickami. Vetsinou se jedna pouze o svacinku v kine nebo predkrm, ktery temer ve vsech restauracich dostanete zdarma:)
Tamale - uvarene testo z kukuricne mouky, ktere je plneno bud kurecim masem, ovocem ci sladkou ryzi. Prodava se hlavne po ranu na snidani, teple a zabalene v listu od kukurice. Moc nevim k cemu evropskemu to prirovnat, ale chutna moc dobre a je to jedna z mala veci, po ktere nemam honicku na zachod:))
Pozole - neco jako vyvar s kukurice s kousky kureciho masa a kukurice. Dalsimi ignrediencemi jsou zeli, citron, chile, cibule, avokado a oregano. Jako priloha byvaji tostadas nebo tacos.
Enschiladas - tortily plneny syrem nebo kurecim masem polite specialni lehce palivou salsou (omackou).
Huevos mexicanos, rancheros - jinymy slovy vajicka, velmi oblibena na snidani. Mohou byt jak michana tak napolo uvarena v podobe volskeho oka, smichana s rajskym protlakem,cibuli, chilli. Jako priloha byvaji fazole,tortila, nebo tzv. chilaquiles coz je natrhana a osmazena tortila v nejake omacce. Mexicani si hlavne o vikendech, kdy nemusi do prace, potrpi na velkou snidani s celou rodinou.
Arroz con leche - neni nic jineho nez sladka ryze s mlekem a vetsinou se skorici a rozinkami. Ji se za studena z kelimku a prodava se na kazdym rohu.
Urcite je toho vice,takze jakmile poznam zase neco noveho pripisu:) p.s:o tequile psat ale nebudu, kazdej snad vi ze je z mexika a vyrabi se z agave:))
Fazole - se ji podobne jako tortily ji temer ke vsemu. V podobe rozemlete kase se serviruji jak k vajickum na snidani, ci k ryzi nebo testovinam k hlavnim jidlu.
![]() |
mole poblano |
Sopa Azteka - opravdu vyborna mistni polevka, kterou musim doporucit. V podstate je to vyvar z rajcat kterym se polevaji nudle z tortily. Pridava se citron, smetana,syr a je to fakt dobrota.
![]() |
sladke tamale |
Tamale - uvarene testo z kukuricne mouky, ktere je plneno bud kurecim masem, ovocem ci sladkou ryzi. Prodava se hlavne po ranu na snidani, teple a zabalene v listu od kukurice. Moc nevim k cemu evropskemu to prirovnat, ale chutna moc dobre a je to jedna z mala veci, po ktere nemam honicku na zachod:))
Pozole - neco jako vyvar s kukurice s kousky kureciho masa a kukurice. Dalsimi ignrediencemi jsou zeli, citron, chile, cibule, avokado a oregano. Jako priloha byvaji tostadas nebo tacos.
Enschiladas - tortily plneny syrem nebo kurecim masem polite specialni lehce palivou salsou (omackou).
huevos,chilaqiles,frijoles y queso |
Arroz con leche - neni nic jineho nez sladka ryze s mlekem a vetsinou se skorici a rozinkami. Ji se za studena z kelimku a prodava se na kazdym rohu.
Urcite je toho vice,takze jakmile poznam zase neco noveho pripisu:) p.s:o tequile psat ale nebudu, kazdej snad vi ze je z mexika a vyrabi se z agave:))