Vítejte na blogu původně věnovanému mému studijnímu pobytu v Mexiku.Bohužel čas plyne jako voda a Mexiko je dávno za mnou. Nicméně cestovatelský duch mě stále neopouští a tato stránka by toho měla být důkazem:)

Jídlo

Jidlo bylo pro me ze zacatku asi nejvetsim problemem. Moje predstavy o kurecim masicku v tortile se spoustou zeleniny se rozplynuly behem prvnich dni. Skutecnost byla opravdu na mile daleko a zvyknout si na mistni typicke, vetsinou mastne porkmy a hlavne jine hygienicke normy, memu zazivacimu ustroji zabralo asi tri tydny. Po snezeni cehokoli mistniho nasledovala vzdy honicka na zachod a teploty. Nicmene adaptaci jsem prezila a to hlavne diky cornflakesum a tunakum v konzerve, kterym timto vzdavam hold:) Nyni bez problemu pozivam vse co mexiko nabizi a co mistni poulicni babicka uvari ve svem kotlicku a na mem zdravi se to jiz nijak neprojevuje....takze dobrou chut:)))
tostada (krupava tortila) s kurecim masem syrem a salsou
    Tortila - je pro Mexiko opravdu typicka. Lide je jedi behem celeho dne, na snidani obed ci veceri a to samozrejme na milion ruznych zpusobu. Zjistila jsem, ze nezalezi, co si v restauraci objednate, vzdy totiz dostanete tortilu jen trochu jinak upravenou. Asi po tydnu jsem se prestala snazit zapamatovat si vsechny druhy, nebot mi to prijde uplne nemozne. Ani samotni obyvatele si je nepamatuji, nehlede na to, ze v ruznych castech Mexika se nazvy lisi. Jen tak trochu pro ukazku: Tacos, Quesadillas, Enchiladas, Tostadas, Sopes, Gorditas, Chilaquiles, Synchronizadas, Gordas. Vse tortily, zalezi jen do jakeho tvaru a jak je upravite, cim je naplnite nebo popripade polijete:) Nejcasteji jsou plneny ruzne upravenym veprovym masem, syrem (ktery se moc nasemu nepodoba, ale je vybornej) dale bramborami, ryzi, natrhanym kurecim masem, fazolemi, nebo tzv. flor coz je beze srandy mistni kytka kterou do toho cpou. Vypada trochu jako pampeliska a rekla bych ze, tak nejak i chutna, takze posledni variantu moc nedoporucuji:D Tortila pak byva posypana syrem, zelim, polita omackou s chilli, smetanou, proste podle chute:))
   Chilli - je vsudypritomne. Vedela jsem, ze je v Mexiku oblibene, ale rozhodne ne, v takove mire. Je to spis jako posedlost a kdybych nevidela par maminek kojit deti z prsou, klidne bych se vsadila, ze timto korenim krmi i miminka. Tezko budete v mexiku hledat nejaky pokrm, v kterem chilli neni, at uz je to uvarena ryze,brambory nebo masova smes. S chilli se ale take ji napriklad cerstve nakrajene ovoce jako mango,ananas,jablko nebo banan. O tom, ze pivo bez chilli pro mexicany neni pivo, jsem uz psala a rozebirat to dale nebudu, nebot jeste ted se mi dela spatne, kdyz si vzpomenu na svou prvni a zaroven posledni ochutnavku. Chilli je take nejcastejsi prichut chipsu, susenek, lizatek, bonbonu, nebo zmrzliny. Dokonce jsem byla svedkem toho, ze nejake dite pri oslave narozenin omylem roztrhlo pytlik s chili praskem, ktery je urceny k tomu, aby se do nej namacelo lizatko. Dite nevahalo a okamzite lehlo na zem a zacalo rozsypany cerveny prasek lizat z chodniku. Asi mi tu neco unika:) Snazila jsem se vsem chilli pochoutkam prijit na kloub, ale vzdy to skonci stejne..vyplivnutim do kose. Takze si kupuji ovoce, pivo i mlecne koktejly bez chilli a na udivene vyrazy prodavacek ¨co ze jsem to za cloveka¨, si hold musim zvyknout:))
    Fazole - se ji podobne jako tortily ji temer ke vsemu. V podobe rozemlete kase se serviruji jak k vajickum na snidani, ci k ryzi nebo testovinam k hlavnim jidlu.
mole poblano
   Mole - je typicka mexicka omacka, kterou najdete snad ve vsech pruvodcich na prvnim miste. Pochazi uz od indianu a zakladem jsou chilli papricky, nekdy az 10 druhu najednou. Ostatni suroviny hodne zalezi na samotne kucharce. Nejcasteji se podava s ryzi a kurecim ci mletym masem a samozrejme tortilou. Vyhlasenym mole je tzv. mole Poblano (odvozeno od mesta Puebla), ktere je kombinaci chilli a cokolady.
  Sopa Azteka - opravdu vyborna mistni polevka, kterou musim doporucit. V podstate je to vyvar z rajcat kterym se polevaji nudle z tortily. Pridava se citron, smetana,syr a je to fakt dobrota.
sladke tamale
 Nachos - neco jako kukuricne chipsy, ktere se podavaji se syrovou omackou a jalapeno paprickami. Vetsinou se jedna pouze o svacinku v kine nebo predkrm, ktery temer ve vsech restauracich dostanete zdarma:)
 Tamale - uvarene testo z kukuricne mouky, ktere je plneno bud kurecim masem, ovocem ci sladkou ryzi. Prodava se hlavne po ranu na snidani, teple a zabalene v listu od kukurice. Moc nevim k cemu evropskemu to prirovnat, ale chutna moc dobre a je to jedna z mala veci, po ktere nemam honicku na zachod:))
 Pozole - neco jako vyvar s kukurice s kousky kureciho masa a kukurice. Dalsimi ignrediencemi jsou zeli, citron, chile, cibule, avokado a oregano. Jako priloha byvaji tostadas nebo tacos.

 Enschiladas - tortily plneny syrem nebo kurecim masem polite specialni lehce palivou salsou (omackou).
 

huevos,chilaqiles,frijoles y queso
 Huevos mexicanos, rancheros - jinymy slovy vajicka, velmi oblibena na snidani. Mohou byt jak michana tak napolo uvarena v podobe volskeho oka, smichana s rajskym protlakem,cibuli, chilli. Jako priloha byvaji fazole,tortila, nebo tzv. chilaquiles coz je natrhana a osmazena tortila v nejake omacce. Mexicani si hlavne o vikendech, kdy nemusi do prace, potrpi na velkou snidani s celou rodinou.
 Arroz con leche - neni nic jineho nez sladka ryze s mlekem a vetsinou se skorici a rozinkami. Ji se za studena z kelimku a prodava se na kazdym rohu.


      Urcite je toho vice,takze jakmile poznam zase neco noveho pripisu:) p.s:o tequile psat ale nebudu, kazdej snad vi ze je z mexika a vyrabi se z agave:))